Welkom

Samen nemen we door waar u graag training in wilt hebben qua medisch onderwijskundige didactiek. Denk hierbij aan het onderbouwen van een beoordeling van een AIOS, zowel individueel (KPB) als in de groep (Oordeel Opleidingsgroep of OOG). Of aan manieren om u meer te bekwamen in het geven en krijgen van feedback of hoe u van een werkmoment (bv een overdracht of dienst) een leermoment voor uw AIOS kunt maken. Allerlei onderwerpen zijn mogelijk, naargelang uw wensen kijken we wat u wilt hebben en wat ik kan bieden. Nieuwsgierig naar wat ik al gedaan heb? Lees verder op deze pagina!

MBO TOA opleiding Dutch Health Tec Academy, Utrecht

Van 2003 tot 2014 ben ik met veel plezier als oogarts-docent werkzaam geweest bij de opleiding tot technisch oogheelkundig assistent. Ik heb, in opdracht van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, mede de vertaalslag gemaakt van LOI naar Competentie Gericht Onderwijs. Ik verzorgde een deel van de lessen over oogaandoeningen, was assessor bij de Proeves van Bekwaamheid, lid van de Sectorcommissie en kortdurend lid van de  Examencommissie. De lessen hadden een interactief karakter en bevatten klassikaal theorie onderwijs alsmede praktijklessen in de optiek-units van de school. Voor meer informatie over deze opleiding zie www.dhta.nl bij TOA-opleiding.

 

Cursussen/workshops oogheelkunde

Op aanvraag ontwierp ik lesmateriaal en doceerde ik over een oogheelkundig onderwerp. Zo heb ik voor  congresorganisatie SCEM een dag ontworpen over Kinderoogheelkunde voor artsen in de Jeugd Gezondheidszorg. Voor Ergra Low Vision verzorgde ik regelmatig een Master Class voor haar optometristen. Voor I-Optics heb ik een webinar ontworpen en gegeven over screening op Diabetische Retinopathie e.d. In de agenda kunt u meer informatie hierover vinden. Gezien echter het feit dat ik sinds 2016 niet meer werkzaam ben als oogarts geef ik per 2021 geen oogheelkundige lessen meer, met uitzondering van Practicum Oogheelkunde bij de MPA opleiding Hogeschool Rotterdam.

Projecten begeleiding en organisatie

Zie LinkedIn en of google Witte Jas Ceremonie VUmc en/of Asselbergs professioneel gedrag examinator.

Teach the Teacher cursusleider regio Amsterdam (2011) en regio Utrecht (2018)

Na een inwerkperiode ben ik sinds 2012 cursusleider bij de TtT programma's in de regio Amsterdam en later in Utrecht. Bij deze cursussen vanuit docentprofessionalisering leren en oefenen AIOS en medisch specialisten op een actieve wijze de didactiek van het medisch onderwijs. Er wordt gewerkt met rollenspelen, geoefend met het geven van presentaties (Kort Onderwijs Moment), het geven van feedback volgens de Pendleton en 4 G's regels, het beoordelen en voeren van een KPB e.d. Daarnaast geef ik ook voor vakgroepen TtT trainingen op maat.  Dit is ook voor mij een leuke uitdaging. En een logisch vervolgstap in mijn onderwijskundige carrière . Sinds 2020 geef ik de Leermeestertrainingen van de Hogeschool Rotterdam vorm en leid ik de trainingen. Binnen dit traject heb ik online modules didactiek ontwikkeld.

Dagvoorzitter oogheelkundige symposia

Ook als dagvoorzitter ben ik inzetbaar. Ik zie het als een uitdaging om een laag-drempelige sfeer onder de toehoorders te scheppen en probeer bruggen te slaan tussen de diverse sprekers. Ik verwijs u graag naar de agenda en de feedback pagina's (SCEM, AMO, NvTOA).

Columnist Oculus Vakblad voor de Optiekbranche

Van maart 2013  tot 2015 was ik vaste columnist voor de Oculus, het vakblad voor de Optiekbranche. Het sprak mij erg aan om oogheelkundige belevenissen op papier te zetten, je leert immers het meeste van de verhalen van patiënten. En het schrijven van een column voor opticiens en optometristen bood mij de gelegenheid om ook een stukje te kunnen doceren op een aantrekkelijkere wijze dan een puur theoretisch verhaal over een oogaandoening. Met mijn columns probeerde ik een brug te slaan tussen de praktijk van de optiek en die van de oogarts. Dat duidelijk is wat er gebeurt met de verwezen patiënt en wat het belang van een alerte eerste lijn is voor de oogzorg in het algemeen. Want we hebben elkaar nodig om de oogzorg in Nederland perfect te laten zijn!

 
 
Scroll naar boven